Antep Fıstığı

Ülkemizde Ve Diğer Üretici Ülkelerde Antep Fıstığı Karşılaştırmalı Hasat Dönemleri

Ülkemizde Antep Fıstığı hasat zamanın saptanması meyvelerin kendine özgü kabuk rengini almasına, kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılma durumuna ve meyvelerin salkımdan kopma direncine bakılarak yapılmaktadır.

Elle hasat edilen meyveler, sergi yerlerinde ayıklanıp, kurutulmaktadır. Sergi yerleri genellikle Antep Fıstığı bahçelerinin içerisinde olur. Meyveler burada güneşte kurutulur. Uygun hava koşullarında 3-4 günde Antep Fıstık’larının nem oranı % 3-5'e düşmektedir. Kurutma işlemi ürün kalitesini doğrudan etkiler.

ABD/Kaliforniya’da ise meyve kabuk renginin değiştiği, çıtlamanın olduğu, meyve iç ağırlığı ile ham yağ miktarının en iyi durumda olduğu dönem hasat zamanı olarak belirtilmiştir.

ABD’de altı yaşından küçük ağaçlarda hasat elle yapılmakta, ağaç altına örtüler serilip, salkımlar bambu sopalarla çırpılarak yapılmaktadır. Daha yaşlı ağaçlar makineyle hasat edilmektedir. İran ve Suriye’de de hasat ülkemizdeki gibi tamamen elle yapılmaktadır.

Hiç yorum yok: