Antep Fıstığı

Antep Fıstığı Yağı

Antepfıstığı yağı (Pistachio Oil) yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren, Omega–3 ve Omega–6 yağ asitlerini içerisinde bolca bulunduran hoş kokulu bitkisel bir yağdır. B3, B6, B12 ve A vitaminlerini, Pro–Vitamin B5 (Pantotenik asit) ve tiamin içermektedir. Vücudun karbonhidratı kullanmasına yardımcı olur. Cilt sağlığı için gereklidir. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. İştah arttırır, hazmı kolaylaştırır. Metabolizmayı hareketlendirir. B-3 vitaminine en çok ihtiyacı olanlar: Vejetaryenler, süt ürünleri ve kümes hayvanlarını tüketmeyenlerin Antepfıstığı yağı tüketmeleri önerilir. Antepfıstığı yağının kandaki kolesterol seviyesini düşürerek kalp krizi riskini azatlığı belirlenmiştir. Losangeles UCLA Scholl of medicine da yapılan araştırmaya göre vücuttaki yağların yanmasını sağlayarak kilo verdirdiği, kan basıncını düzenlediği, kolesterolü ve trigliseridi düşürdüğü ortaya konmuştur. İçerdiği C vitamini ve rezveratrol sayesinde antioksidan rolü vardır. Bu antioksidanlar sayesinde düzenli olarak kullanımı kalp krizi ve kanser riskini azaltmaktadır.

Dengeli ve sağlıklı beslenmek sağlığımız ve gelişimimiz için çok önemlidir. Tüketilen her besinin vücudumuza çeşitli katkıları vardır. Yalnız bazı besinler vardır ki; diğerlerinden daha besleyicidirler ve metabolizmamızın ihtiyaçlarını daha etkili karşılarlar. Origo Antep fıstığı yağı bunlardan biridir ve barındırdığı vitaminler ve mineraller her derde devadır. Antepfıstığı yağı, kolesterolü düşüren ve bazı kanser tiplerine karşı koruma sağlayan fitosterol bakımından oldukça zengindir. Antepfıstığı yağı içerdiği Na ve K mineralleri sayesinde kanın pıhtılaşmasını ve hücre zarı geçişlerini kolaylaştırır. İçerdiği Fe sayesinde hemoglobin metabolizmasını düzenlerken Mg sayesinde Parkinson hastalığına ve mental depresyona iyi gelmektedir. Zn sayesinde büyümeyi destekler, Al sayesinde kabızlığı engellediği bilinmektedir.

Antepfıstığı yağı insan cildine en hızlı nüfuz eden yağdır. İçerdiği A ve E vitaminleri sayesinde cildin sertleşmesini engelleyip yaşlanma etkilerini geciktirdiği bilinmektedir. İçerdiği B gurubu vitaminler sayesinde deri hastalıklarından ve anemiden cildi koruyucu bir etkisi vardır. Yine Antepfıstığı yağında bulunan Pro–Vitamin B5 (Pantotenik asit) ‘in saç ve saç derisi sağlığı açısından önemi bilinmektedir.

Antepfıstığı yağı bitkisel yağlar içerisinde en lezzetli olanıdır ve tadına doyulmaz. Doğal aroması ile kullanıldığı yemeklerde ve tatlılarda kendini hemen belli eder. Özellikle kırmızı et ve balıkta, salatalarda, soslarda, hamur işlerinde, tatlılarda ve dondurmada kullanılması uygundur.

ANTEPFISTIĞI YAĞININ BİLİNEN BAZI FAYDALARI

  • Kolesterolü ve trigiliseridin düşmesine yardımcı olur.
  • Vücüttaki yağların yakılması sağlar.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Kan şekerini düşürür.
  • İçerdiği Pro-Vitamin B5 sayesinde saç dökülmesini azaltır.
  • İçerdiği Antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
  • B3 vitamini sayesinde beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur.
  • Parkinson ve Mental depresyonu engeller.
  • Kabızlığı engeller.
  • İçerdiği zengin E vitamini sayesinde yaşlanma etkilerini geciktirir.
  • Cilde uygulandığında yumuşatıcı ve kırışık önleyici etkisi vardır.
Kaynak: Origo.com.tr

Hiç yorum yok: