Antep Fıstığı

Abigem Antep Fıstığı Projesi

Fıstık Projesi, düzenlenen bir toplantı ile 50’ yi aşkın katılımcıya tanıtıldı. Sektör bilgileri, proje amaçları katılımcılara sunulmuş ve HACCP konusunda katılımcılar bilgilendirildi.

Projenin en kapsamlı amacı, fıstık sektörünün bölgeyle olan stratejik bağlantısına ulaşmasına yardımcı olacak bir süreç başlatmak. Proje, buna ek olarak bilinçlilik yaratmayı ve AB’ ye katılma bağlamında Türkiye’ de tanıtılması beklenen denetim gereksinimleriyle uyuşan gıda sağlığı ve güvenlilik standartlarını tanıtmayı amaçlıyor.

Projenin özel amaçları ise;

  • Avrupa’ da seçilen herhangi bir pazara önümüzdeki 2 yıl boyunca 1250 tonluk ek miktarda fıstık ihraç etmek

  • AB tarafından belirlenen maximum aflatoxin seviyesi dahilinde, ihraç edilen fıstığın aflatoxin seviyesini garanti etmek

  • Maximum 15 entegre fıstık işleyicisinde HACCP sertifikası konusunda bilinçlendirmek

  • Gaziantep’ te AB tarafından akredite edilen bir aflatoxin labaratuarı kurmak

  • Fıstık için bir vakum paketleme konusunda firmaları bilinçlendirmek


Fıstığın işlenmesi sırasında gelişen aflatoxin riskini belirlemek için, proje HACCP sertifikası konusunda teknik yardım sağlamayı öngörmektedir. Gaziantep’ teki tüm entegre fıstık işleme tesisleri bu hizmetten yararlanma talebinde bulundular. HACCP uzmanı tarafından gerçekleştirilen ön araştırma ve teknik destek sonucunda, mevcut gıda güvenilirliği riskini gidermek için HACCP sertifikasının uygun olduğu sonucuna varıldı. Fıstık Projesi, Fıstık İşleme Tesislerine web sitesi ve tanıtım sayfaları yolu ile ilan edildi. Proje, 50 katılımcıya sunuldu, 20 Fıstık İşleme Tesisi, HACCP sistemi uygulamalarını kendi tesislerinde gerçekleştirilmesi konusunda talepte bulundu. Başvuruların değerlendirilmesinden sonra, şirketler seçilecek ve HACCP sistemi uygulanacak.


Laboratuar akreditasyonu

Proje, Ticaret Borsası laboratuarının AB akreditasyonuna hazırlığı konusunda yardım sağlayacak. AB tarafından akredite edilmek, AB gümrüğündeki fıstıkla ilgili ve hatta bölgedeki diğer kuru meyve ve fındık ürünleriyle ilgili prosedürleri hızlandırmaya yardımcı olacak. ABIGEM, TS EN ISO 17025 danışmanlık hizmeti için Ticaret Borsası’ na teklif sunmuş ve teklif Ticaret Borsası tarafından kabul edildi.

Projenin faydaları

Proje, daha çok doğrudan doğruya işleyicilere ve tüccarlara fayda sağlayacağı gibi, fıstık üretim zincirinin değişik kademelerine de yardım sağlamayı amaçlıyor. Bunun yanı sıra çiftçiler de projeden faydalanacak. Sonuç olarak fıstık tüketicileri gelişmiş güvenlik ve kalite standartları ile fıstığın keyfine varacaklar.

Proje tamamen ABIGEM’ in kontrolü altında yapılacak. Bölgedeki KOBİ’ler tarafından danışmanlık yabancı bir kavram olarak ele alınmakta ve “görmek,inandırıcılık faktörüdür” görüşü diğer sektörlerde olduğu gibi fıstık sektöründe pazarlama, kalite sistemleri, üretim yönetimi ve lojistik alanlarında danışmanlık hizmetlerine talep yaratacak.

Hiç yorum yok: