Antep Fıstığı

Kepkep: "Rekolte 150 bin ton civarinda olur."

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, ''Eğer, şu anda ağaçlardaki fıstık toplanıp depoya konulursa Antep fıstığında rekolte 150 bin ton civarında olur'' dedi.

Kepkep, Antep fıstığında şu ana kadar iklime bağlı bir verim düşüklüğü olmadığını ancak, ilerleyen haftalarda kuraklığın etkisi ile bir olumsuz durum olabileceğini söyledi.

Antep fıstığında, iki yılda bir gerçek anlamda verim alındığını ifade eden Kepkep, ''Bir yıl önce, rekolte 25-30 bin ton civarında gerçekleşmişti. Yani, üreticilerimiz tarafından yok yılı diye tabir edilen bir yıl geçirilmişti. Bu yıl ise üreticiler için var yılı olarak kabul ediliyor ve rekolte de yüksek sayılır'' diye konuştu.

Başta Gaziantep olmak üzere, Antep fıstığı üretimi yapılan çevre illerde de bahçelerde incelemelerde bulunduğunu belirten Kepkep, şöyle konuştu:

''Antep fıstığı üretiminin yapıldığı Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerde Nisan ve Mayıs aylarında yeterli yağışın alınamaması nedeniyle özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa'da bulunan bazı bahçelerde kuraklığa bağlı yaprak dökülmesi var. Bakımsız ve su tutma özelliği az olan taban arazilerinde kuraklığı etkisi daha belirgin bir şekilde gözüküyor. Tarım zararlıları konusunda ise çok büyük bir olumsuzluk görülmüyor. Bölgede, ilaçlı mücadelenin zamanında yapıldığı bahçelerde de bir sıkıntı yok.

Ancak, önümüzde bir de Temmuz ve Ağustos ayları var. Bu aylar, hava sıcaklığının çok yüksek olduğu dönem. Bilindiği gibi Antep fıstığında aşırı sıcaklar da verim düşüklüğüne neden olabiliyor. Genel olarak üretim açısından olumlu bir yıl geçirmekle birlikte, rekolte konusunda Ağustos ayı ortalarında durum netlik kazanır. Ancak, şu durum itibariyle rekoltede beklentimiz yüksek.''

Kepkep, bölgeler arasında farklılıklar göstermesine karşın, Antep fıstığında hasat döneminin Eylül ayında başlayacağına dikkati çekerek üreticilere şu uyarılarda bulundu:

''Fıstık bahçelerinde hasat yapılırken, kesinlikle dallarda yaralanma olmamalı, gelecek yılın meyve gözeneklerine (karagöz) zarar verilmemeli. Bunun için de hasat, kesinlikle ağaç dallarına sopayla vurularak yapılmamalı. Sopayla ağaç dallarına vurularak yapılan hasadın, dalları zedeleyerek, karagözleri düşürdüğünü unutmamalıyız.

Hasat yapılırken, öncelikle ağaçların altına bezler açılmalı ve toplama işlemi mümkün olduğunca elle yapılmalıdır. Toplama işlemi tamamlandıktan sonra ise kurutma işlemi mutlaka bezler veyahut da beton zemin üzerinde yapılmalıdır. Kurutma sırasında Antep fıstığının toprakla temas etmemesine özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca, kuruması için güneşe serilen ürünün en az 5 santimetre kalınlığında olması ve özellikle öğle saatlerinde tam kurumanın sağlanabilmesi için tırmık ile karıştırılmalıdır.''

Hiç yorum yok: