Antep Fıstığı

Antep Fıstığı için Meclise Soru Önergesi


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, Antepfıstığı'nın Üretimi, Ticareti, Tanıtımı ve İhracatındaki Sorunlar ve Çözüm Yollarını Belirlemek Amacıyla, Meclis Araştırması Açılması İçin Soru Önergesi Verdi.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, Antepfıstığı'nın, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Siirt illerinin temel tarım ürünü olduğunu ve 200 bin kişinin geçim kaynağını sağladığını belirtti. Özdemir, "Türkiye'deki toplam Antepfıstığı alanlarının yüzde 62,41'i Gaziantep ili sınırları içindedir. Gaziantep'teki çiftçilerinin yüzde 26'sı Antepfıstığı tarımıyla uğraşarak geçimini bu üründen sağlamaktadır. Antepfıstığı ticaretinin yaklaşık yüzde 90'nı, Gaziantep ilinden yapılmaktadır. Antepfıstığı, Kıraç, taşlık arazilerde yetişebildiğinden, geniş verimli arazilere sahip olmayan Bölgemiz ve Gaziantep için çok önemli bir üründür. Böylece, tarıma uygun olmayan araziler değerlendirilerek ülke, bölge ve Gaziantep ekonomisine önemli katkılar sağlanmaktadır. Ülkemiz, dünya Antepfıstığı üretiminde İran ve ABD'den sonra üçüncü sırada gelmektedir. ABD ve İran sulu tarım yaparken, ülkemizde sulu tarımın yapılamaması rekabet şansımızı zora sokmaktadır. Üretim maliyetlerimiz yüksek olduğundan fiyatımız dış pazardan yüksek olmakta, ihracatçı firmalar diğer ülkelerle yarışamamaktadır. Ayrıca, İran ve ABD fıstığına göre daha lezzetli ve yeşil içli olan Antepfıstığı'nın, irilik ve çıtlaklık açısından zayıf olması, kurutulduktan sonra ıslatılıp kavlatılması sonucu sert kabuğunun kararması gibi nedenlerle albenisini zayıftır" dedi.
Antepfıstığı'nın yeterince tanıtılamaması, tanıtıma ve ARGE'ye yeterli kaynak ayrılmamasının da önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Özdemir, sözlerini şöyle sürüdürdü; "Antepfıstığı'na yeni pazarlar bulmak amacıyla etkin bir tanıtım kampanyası düzenlenmelidir. Planlı ve istikrarlı bir şekilde yapılacak tanıtım faaliyetleri Antepfıstığı'nın satışında önemli bir rol oynayacaktır. Antepfıstığı'nın kendine has aroması ve yeşil içli olması yanında insan sağlığına olan yararları tanıtımda ön plana çıkarılmalıdır. Ayrıca, daha düşük maliyetle üretilen İran fıstığının ülkemize kaçak yollarla getirilip kendi çeşitlerimizle karıştırılıp satılması engellenmelidir. İran fıstığında daha fazla aflatoksin olduğundan bu, başka ülkelerde olumsuz tanıtıma yol açmaktadır. Çeşitlerimizin dış pazarlarda iyi tanıtılması durumunda, ülkemiz Antepfıstığı yetiştiriciliğinin önü açıktır. Antepfıstığı'nın modern entegre işletme tesisleri kurularak ABD ve İran'da olduğu gibi el değmeden işlenip ambalajlanarak iç tüketime ve ihracata yönelik tüketicilerin hizmetine sunulması gerekmektedir. Antepfıstığı ülkemiz, bölgemiz ve Gaziantep için çok önemlidir. Antepfıstığı, üretiminde, tanıtımında, iç tüketiminde, ihracatında vb. gibi konularda çok acil ve ağır sorunlarla karşı karşıya bulunduğundan, konunun TBMM'de kurulacak bir meclis araştırma komisyonu tarafından bütün boyutlarıyla incelenmesi ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi hayati önem arz etmektedir."

Hiç yorum yok: