Antep Fıstığı

Antep Fıstığı Üretiminde Gübreleme Programı


Antep Fıstığı yetiştiriciliği'nde her tanenin dolu olması ve tanelerin kolayca çatlaması için programlı olarak yapraktan gübreleme yapmak gerekir. Antep Fıstığı'nın köklerinin çok derinlere gitmesi nedeniyle kısa zamanda topraktan etkin besleme çok zordur.

Yapraklar 3-4 cm boya ulaştığında Septoria mücadelesi için yapılan yaprak ilaçlamalarına 100 lt suda 300 - 400 cc TRISERT-CB + 250 cc NZN ilave edilmelidir.

Haziran ayında embriyo teşekkülü başlangıcında, zararlılara karşı atılan ilaçlara 100 lt suda 300 cc KTS ile birlikte 400 cc TRISERT-CB ilave edilmelidir. İç teşekkülü ile birlikte Psilla veya Şıralı Zenk mücadele ilaçları ile birlikte 100 lt suda 500 - 700 cc KTS + 200 - 300 cc TRISERT-CB verilmelidir.

KTS ve TRISERT-CB uygulamaları Antep Fıstığı'nda karagöz oluşumunu çok büyük ölçüde arttırır.

BOR FAZLALIĞI OLAN BÖLGELERDE TRISERT-CB YERİNE N-SURE KULLANILMALIDIR. KTS ASİT GÜBRELERLE KARIŞTIRILMAMALIDIR. BU NEDENLE pH'SI 4 OLAN NZN, KTS UYGULAMALARINDA KULLANILMAZ.

İlaç karışımları hazırlanırken ilaç karışım tabloları dikkate alınmalıdır. Ayrıca, ilaçlarla karışabilirlikleri Kavanoz Testi ile denenmelidir. Karışım işleminde sıralama; önce su, sonra KTS, sonra TRISERT-CB ve en son zirai mücadele ilaçları şeklinde olmalıdır.

Tüm zirai ilaçlamalarda dönüme 250 cc dozunda katılan (yayıcı-yapıştırıcı dozu) TRISERT-CB, üstün yayıcı-yapıştırıcı etkisi ile birlikte bitkinin Azot ihtiyacının kontrollü çözünen özel Triazone Azot kaynağı ile karşılanması faydalarını sağlar, ürün artışına yol açar.

Hiç yorum yok: