Antep Fıstığı

Güneydoğu'yu Antep Fıstığı Kalkındıracak

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Meclis Başkanı ve Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, Antep fıstığının hem insan sağlığı hem de ekonomi açısından çok önemli bir ürün olduğunu bildirdi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Meclis Başkanı ve Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, Antep fıstığının hem insan sağlığı hem de ekonomi açısından çok önemli bir ürün olduğunu bildirdi.
Yağcı, yaptığı açıklamada, dernek olarak Antep fıstığını tanıtmak için büyük bir çaba gösterdiklerini ancak şu ana kadar yapılanların yeterli olmadığını belirtti. Antep fıstığının çok verimli arazilerde değil de 3. veya 5. sınıf tabir edilecek yerlerde dahi kolaylıkla yetişebildiğini kaydeden Yağcı, "Antep fıstığı hem insan sağlığı hem de ekonomi açısından çok önemli bir üründür. Verimsiz, dağlık, kayalık bölgelerde dahi kolaylıkla kendiliğinden yabani olarak yetişebilir. Bu yabani ağaçlar aşılanarak
üretime kazandırılır. Türkiye'de şu anda 45 ile 50 milyon arasında Antep fıstığı ağacı bulunuyor. Bir o kadar da aşılanmayan, yabani halde doğada bulunan var. Hem bunları aşılayarak hem de Antep fıstığını piyasada daha iyi tanıtarak ülkemize önemli ekonomik değer kazandırabiliriz" dedi.
Antep fıstığının çoğunlukla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiğini ve bölge açısından da önemli bir ürün olduğunu ifade eden Yağcı, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki gelir dağılımı adaletsizliğini Antep fıstığı üretimi giderebilir. Dernek olarak bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Kurulduğumuz günden beri üreticileri, işletmecileri kısacası Antep fıstığı ile ilgilenen herkesi bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Üretimden tüketime kadar markalaşmak zorundayız. Sağlıklı, hijyenik, kaliteli bir üretim
gerçekleştirmeliyiz. İhracatı artırmamız için Antep fıstığında da marka oluşturmamız gerekiyor. Bu konuda da girişimlerimiz devam ediyor. Yakın zamanda Gaziantep'te dünyaca ünlü gıda firmaları tesis kurarak üretime geçebilir. Bunun çalışması içerisindeyiz" diye konuştu.
Yağcı, Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde Antep Fıstığı Tanıtma Grubu oluşturulduğunu dile getirerek şunları söyledi:
"Oluşturulan grup, yurtdışında tanıtım çalışmalarını sürdürüyor. Ancak kısıtlı imkanlarla tanıtım yapıldığı için bu çalışma istenilen düzeyde değil. Bizim de dernek olarak bir kaynağımız yok. Sadece Gaziantep'teki bazı kurumların verdiği bağışlarla bu işi yürütmeye çalışıyoruz. Dünya piyasalarında Antep fıstığını bilen ve tanıyan bir kesim var. Şu anda bu kesime ihracat yapıyoruz. Ancak yurtdışında tanıtım yapmazsak bu pazarlarımızı da kaybedebiliriz. Özellikle aflatoksin konusunda dış pazarlarda sıkıntı
yaşıyoruz. Bizim Antep fıstığımız hakikaten çok değerli, çok özellikli bir ürün. Bunun daha iyi değerlendirilmesi için devletimizden yardım bekliyoruz."
Fındık üreticilerinin çok yüksek maliyetle reklam çalışmasında bulunduklarına dikkat çeken Yağcı, Antep fıstığında şu anda böyle bir reklam çalışması yapılmasının yüksek maliyet nedeniyle mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: